dilluns, 16 d’abril del 2012

Xilat, fins sempre!


El proppassat dijous 5 d’Abril, en Josep Pladevall Bach, de Cal Xilat, va deixar-nos a l’edat de 81 anys. La cerimònia pel seu traspàs tingué lloc el dia següent, a Collserola, Barcelona.

En Josep va néixer a la plaça Vella, el 2 de febrer de 1931. Fou el tercer fill de la Clemència i el Ramon, membre d’Esquerra Republicana de Catalunya i alcalde d’Artés durant la 2a República. Es dedicà a la pagesia i treballà al Celler Cooperatiu. De ben petit, va viure l’arribada de l’aigua del purgatori a la plaça Vella, era l’any 1936 i el seu pare, conjuntament amb el Comitè Local Antifeixista, foren dels principals artífexs d’aquesta gran fita pel nostre poble.

Amb la desfeta republicana, el pare del Josep fou pres i enviat al “corredor de la mort” del Camp de la Bóta. La condemna de mort però, no es feu efectiva i va ser enviat al camp de concentració de Belchite durant 5 anys. En aquells anys en Josep va patir misèria i humiliacions, tal i com recordà en una entrevista a l’Artesenc (núm. 203): “...els que érem perdedors de la guerra érem molt discriminats, i el mestre sempre em dia “rojo maldito”.

Amb la pèrdua d’en Josep, diem adéu a un bon home, senzill, bromista i treballador. Un artesenc que li ha tocat patir bona part de la seva vida, fins i tot en els seus últims dies, on per vergonya de tots, ha patit soledat i oblit.

Que la terra et sigui lleu company! No t’oblidarem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada